život s alpom

Eva Čobejová
5. srpanj 2013.g.

Ovaj tjedan je obljetnica Alpe Francovke. Uvijek je bila prisutna na policama moje bake, moja majke i sada u mojoj kući. To je sigurno san svakog poduzetnika koji razmišlja o tome da proizvod postane brand poznat i prisutan u svakoj obitelji.

Brnski obrtnik Josef Vesely je 18. srpanj 1913gog. registrirao zaštitni znak Alpe. Recept za francovku sastoji od alkoholne otopine eteričnih ulja, ljekovitog bilja i prirodnog mentola . Josef Vesely je Alpu Francovku u početku proizvodio u Brnu - Kralove pol , ali od 1948 god. proizvodnja se preselila Velike Meziriči i tamo je Alpa i danas . Godine 1994. tvrtka je privatizirana, a sada je brand Alpe najveća vrijednost za njihove vlasnike. U Češkoj i Slovačkoj ALPA je postala gotovo kultna stvar. Za taj proizvod nije potrebno nikakvo oglašavanje zato što je naravno, postao dio našeg kućanstva , što je vjerojatno san svakog obrtnik koji želi dovesti na tržište novu marku.

Pjesmi Egona Bondya o Francovki uglazbila je grupa The Plastic People of the Universe. Legendarni vratar Francis Plánička završio je utakmicu s Brazilom na Svjetskom prvenstvu 1938 g. sa slomljenom rukom samo zato je koristio Alpu čega se podsjetio na mnogim intervjuima . Godine 1988, odlučila sam pogledati što Alpa. Marketing i osoblje su bili iznenađeni što je jedan novinar zainteresiran za nešto tako obično kao što je Alpa. Nisam znala ništa o njezinoj povijesti i radoznalost me je vodila u malu mračnu sobu koja je sličila vešeraju. U njoj je bila velika željezna kada i stara gospođa u cvjetnoj pregači koja je ulijevala sastojake u kante. U susjednoj dvorani ALPA se zatim ulijevala u boce. Socijalistička šefovi nisu shvaćali što znači kultni brand u vlasništvu. Stvarno sam htijela pokazati Alpine nove proizvode kako bi ih zainteresirala Alpa i njezina tradicija. Volim pogledati na police drogerije gdje i sada čvrsto sjedi boca sa žutom kapicom i plavožutobijelom etiketom.

Živjela, ALPA ! izvor: dennik.tyzden.sk, Sto rokov s Alpou