stoljeće
alpa_stoljeće

3. srpanj 2013 09:46

Rijetko je koji proizvod iz kućne ljekarne stekao takvu popularnost kao što je to Alpa Francovka. Prije 100 godinan Josef Vesely u Brnu - Kraljev Field započeo je proizvodnju Francovke s dodatkom mentola, a koja je registrirana kao zaštitni znak Alpe. U posljednjih 65 godina proizvodnju Francovka ALPA odvija se Velikim Meziričima. Godišnje se prodaje oko pet milijuna staklenih boca s tipičnom plavo-bijelom naljepnicom. Osnovni recept je isti kao i 1913,g,, alkoholna otopina eteričnih ulja s mirisima 14 vrsta biljaka i mente. Plava i bijela naljepnica sa četiri žute zvijezde koristi se od 1930. god. Već desetljećima nisu promijenili lokaciju pogona u velkomeziričkoj Hornoměstská ulici u blizini centra . "
Prodaja Francovke se drži i dalje ", kaže Václav Novotný , glavni operativni časnik Alpa, koja zapošljava 70 ljudi. Osim duge tradicije, prema njegovim riječima francovka tržište pomaže i povoljna cijena i širok spektar koristi. Dobra iskustva prenose se iz generacije u generaciju. Alpa je namijenjena prvenstveno za masažu,dodatak kupkama, oblog, ispiranje grla i blagu dezinfekciju.Stara tradicija povezana je s izvozom Alpe Francovke.
O Alpi Francovki se pisalo od osnivanja Čehoslovačke, primjerice , u Australiji, Kanadi,SAD-u i Izraelu. Glavno tržište predstavljaju zemlje srednje Europe,Slovačka i Poljska, Mađarska, te zemlje bivše Jugoslavije . Tvrtka Alpa ima domet od preko 130 vrsta proizvoda, koje godišnje isporučuje na tržištu, zajedno gotovo 11 milijuna jedinica. Pored biljnog tonika, proizvode se i kreme, gelovi i emulzije . "Velika većina od njih su modifikacija klasične Alpe Francovke", rekao je Fried .
Pod robnom markom ALPA prodaje se čak i paste za zube. Ukupno 48 proizvoda nosi ovaj brend. Drugi dio je proizvodnjadječija kozmetika, te kozmetika za tijelo i njegu kože. Moraju se nositi s konkurencijom rastućih malih proizvođača i multinacionalnih tvrtki. Prema riječima direktora, konkurencija se ne odnosi na francovku. Međutim, ovaj tradicionalni proizvod na tržištu se natječe s masažnim kremama, gelovima i emulzijama .

FOTO : CTK AUTOR : CTK izvor: www.tyden.cz, Francovka Alpa vstupuje do druhého století